Kanjon Nevidio

Kanjon Nevidio je dio rijeke Male Komarnice koja izvire u podnožju južnih padina Durmitora, tačnije u Dobrom Dolu. Ponirući prolazi između vrhova Boljskih greda (2091m.n.v) i Lojanika (2091m.n.v) da bi se ponovo pojavila u pitomoj dolini kao stalna rijeka. Okolina ulaza je jedna od najljepših oblasti u durmitorskom kraju. Ljepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stijene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu.

Na kraju doline na nadmorskoj visini od 935 m počinje kanjon Nevidio ili Neviđbog kako ga nazivaju stanovnici ove oblasti. Sa pravom nosi ovo ime jer se rijeka gubi u čudnom uklesanom ulazu i postaje nevidljiva ljudskom oku.

Ušuškan i skriven na nepristupačnom terenu Kanjon Nevidio izazivao je pažnju i radoznalost, ali je bilo malo organizovanog napora da se upozna i istraži. Prvi ozbiljni ali neuspješni pokušaji izvedeni su 1957. i 1964. godine. Bilo je beskrajno čudnih i fantastičnih priča o poslednjem neosvojenom kanjonu Evrope. Sve do avgusta 1965. godine, kada su članovi P.S.D. “Javorak” iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kroz kanjon i prvi put upoznali svijet sa dugo skrivenom, divljom i zadivljujućom ljepotom.

Nevidio canyon
Nevidio canyon

Danas kanjon Nevidio nalazi svoje mjesto u prospektima kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i pjenušavih bukova koje čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se posjeti ovaj nevjerovatni dragulj Crne Gore. Ipak, iako ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost, prolazak kroz kanjon se ne preporučuje bez vodiča i adekvatne opreme.

Prvi dodir sa Nevidiom zasjenjuje neopisivom ljepotom, neobičnom i čudnom na koju čovjek nije navikao. Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci. Zbog okomitih stijena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode.

Iako je većina objavljenih brošura s obzirom na činjenicu da je dužina kanjona 3.000 metara, stvarna dužina kanjona iznosi 1700 m. Visinska razlika je 125m.